2015-05-19

День св. Миколая

22 травня відзначається як день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця, в народі ж кажуть - "літнього" Миколи, Миколи Весняного або Теплого. Мабуть, жоден із святих, що їх вшановує наша церква, не удостоївся такого вияву всенародної любові, як святий Миколай Чудотворець. В Україні день смерті святого – 19 грудня та день перенесення його мощей – 22 травня завжди відзначались надзвичайно урочисто. З цими святами пов'язані прислів'я:“У кожному році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого не буває тепла ніколи” або “Два Миколи: один з травою, а другий з морозом”.

У давнину господарі цього дня (22 травня) виводили коней у поле на першу пашу і з цієї нагоди на площі, посеред села, священики служили молебні та кропили коней свяченою водою. В полі вершники їздили верхи, - «щоб нечиста сила коней не мучила».
Вважалось, що з Миколиного дня – «тепло на землю спустилося», але батьки забороняли дітям купатися – «бо з чоловіка верба виросте», тобто можна простудитися й померти і тоді на могилі буде встановлено вербовий хрест. Тому в Україні до цього свята не сіяли гречки й не стригли овець, звідси й приповідка: «До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки».
Весняний Миколай згадується в народних прислів’ях: «До Миколи не буде літа ніколи», «Від Миколи до літа дванадцять приморозків», «На Миколи весняного сади картоплю».
Для всіх християн святий Миколай, перш за все, – “Скорий Помічник” знедолених, немічних, покровитель сім’ї, родинного вогнища. Тому в народній сімейній обрядовості йому відведене почесне місце.
Святий Миколай, як і Божа Матір, був посередником між людьми та Богом, заступником людських душ перед Всевишнім. Молитва до святого забезпечувала добробут в сім’ї, була оберегом від всіх лих. Через те за значенням, мірою вшанування святий Миколай був наближений до самого Бога (Ісуса Христа), вважався другим після Бога заступником людських душ на землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар