2016-08-10

Це цікаво знати: 10 серпня...

10 серпня Православна церква молитовно вшановує пам'ять святих апостолів від 70: Прохора, Никанора, Тимона і Пармена, які були першими дияконами в християнській церкві.
Згадки про них є в Святому Письмі (Діян. 6,1-6). Книга Діянь апостольських розповідає про постанову в Єрусалимі перших семи дияконів, в число яких вони входили, для служіння ближнім і здійснення справ милостині. Незважаючи на те, що всі вони померли в різний час і в різних місцях.
Відомо, що Прохор став супутником Петра і вже значно пізніше зайняв пост єпископа Нікомедії, що в Малій Азії.  Загинув мученицькою смертю, постраждавши за віру під час гонінь, організованих в Антіохії.
Пармен ж з особливою ретельністю виконував всі доручення апостолів, але помер ще до того моменту, як учні покинули Єрусалим. Однак існує й інша легенда, згідно з якою Пармен проповідував у Македонії і помер мученицькою смертю під час гонінь, організованих імператором Траяном.
Святий Тимон був поставлений єпископом міста Басторіі в Аравії. Постраждав він від рук іудеїв і язичників за проповідь віри Христової. Його кинули в піч, але благодать Божа зберегла його від вогню і він вийшов звідти неушкодженим. Згідно з переказами Римської Церкви його розіп'яли на хресті вниз головою.
Святий Никанор мученицьки постраждав в перший день відкритих гонінь на християн разом з багатьма іншими віруючими, в той же день коли був убитий і святий первомученик архідиякон Стефан. https://ukr.media/culture/271583/
10 серпня  прийнято було вшановувати ковалів, оскільки саме з їхньою допомогою селяни

справлялися з польовими роботами - вони не могли б цього зробити без відповідного інвентарю. Також ковалям в давнину приписували магічні здібності, адже вони могли "приборкувати вогонь". Ковалів вважали навіть чаклунами, і зазвичай вони будували свої хати на краю села. Хоча цьому є й цілком раціональне пояснення - треба було убезпечити хати від пожежі.
Вважалося, що торгові справи 10 серпня будуть йти з рук геть погано. Тому 10 серпня зазвичай не влаштовували жодних ярмарків, не вирушали на ринок. Говорили, що все, що в цей день вдасться виручити,за прикметами, або зламається, або загубиться. Предки вважали, що день невдалий для будь-яких обмінів - все або пропаде, або довго не прослужить

Про погоду цього дня говорили, якщо від 10 серпня з’являється багато павутиння – на довготривалу й гарну осінь, а також якщо вночі на цей день зірки світять ясно – на теплу, сонячну погоду, однак якщо вони тьмяніють – на дощ.

Немає коментарів:

Дописати коментар