19 серпня за новим стилем - давнє народне свято Другий Спас або Яблучний
Спас. Це народне свято східних слов'ян, відоме з давньоруських часів, отримало назву Преображення Господнього.
Святкування Преображення триває 9 днів, з 18 до 26 серпня.
За древнім церковним звичаєм 19 серпня святять груші, яблука, виноград,
мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці. Раніше до Другого
Спаса правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Після церкви,
родина, звичайно, врочисто сідала за стіл: їли яблука з медом і запивали
виноградним або яблуневим вином – «щоб садовина родила».
Триває двотижневий піст – «спасівка», який почався на Маковія. З Маковія
починалися також проводи літа. Замовкали птахи – не чути вже соловейка, зозулі,
горлиці, починають відлітати ластівки. «Ластівка весну починає, осінь накликає»
- каже народна приказка. «Відцвітають рози, падають холодні роси» - вже
відчутна прохолода зранку і вночі. Ночі стають темнішими і довшими. В сутінках
зорі наче побільшали і поближчали. Починається перша сівба озимих.
Перед Яблучним Спасом селяни косили траву-отаву, завершували викопувати
цибулю та часник, бо 17 серпня - Явдоха-сіногнійка, яка нагадувала, що залишені
в грунті цибуля та часник можуть вимокнути. Треба було зібрати й малину, бо
вона втрачає смак. Якщо на Спаса сухий день, то це –
предвістя сухої осені, мокрий - мокрої, а ясний - суворої зими.
Як пишуть "Українські традиції", свято Преображення обрано для
благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і
прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди,
утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути
присвячене Богу. За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені
і перетворення природи.
Немає коментарів:
Дописати коментар