2017-08-19

З ЯБЛУЧНИМ СПАСОМ!

19 серпня за новим стилем - давнє народне свято Другий Спас або Яблучний Спас. Це народне свято східних слов'ян, відоме з давньоруських часів, отримало назву Преображення Господнього. Святкування Преображення триває 9 днів, з 18 до 26 серпня.

За древнім церковним звичаєм 19 серпня святять груші, яблука, виноград, мед і об­жинкові вінки або жмут колосся жита й пше­ниці. Раніше до Другого Спаса правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Після церкви, родина, звичайно, врочисто сідала за стіл: їли яблука з медом і запивали виноградним або яблуневим вином – «щоб садовина родила».

Триває двотижневий піст – «спасівка», який почався на Маковія. З Маковія починалися також проводи літа. Замовкали птахи – не чути вже соловейка, зозулі, горлиці, починають відлітати ластівки. «Ластівка весну починає, осінь накликає» - каже народна приказка. «Відцвітають рози, падають холодні роси» - вже відчутна прохолода зранку і вночі. Ночі стають темнішими і довшими. В сутінках зорі наче побільшали і поближчали. Починається перша сівба озимих.

Перед Яблучним Спасом селяни косили траву-отаву, завершували викопувати цибулю та часник, бо 17 серпня - Явдоха-сіногнійка, яка нагадувала, що залишені в грунті цибуля та часник можуть вимокнути. Треба було зібрати й малину, бо вона втрачає смак.  Якщо на Спаса сухий день, то це – предвістя сухої осені, мокрий - мокрої, а ясний - суворої зими.

Як пишуть "Українські традиції", свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу. За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар